WELKOM IN DE WERELD VAN DE NEDERLANDSE BIBLEBELT

Je kind wel of niet vaccineren? Dit is een dilemma dat momenteel heel actueel is. De stijging van het aantal kinderziektes bij jonge kinderen wordt veroorzaakt door de keuze van ouders om hun kind niet meer te laten vaccineren. Een groot gedeelte van deze ouders hanteren daarbij aanwijzingen uit de bijbel. Wie zijn deze mensen? Wat is hun belevingswereld?

Ongeveer 300.000 gereformeerden, ook wel “’refo’s” genoemd wonen in de biblebelt. Deze vormt een brede strook die dwars door Nederland loopt, van Zeeland tot Overijssel. De gelovigen koesteren het gedachtengoed van de Reformatie en leven volgens aanwijzingen uit de bijbel.

In het Museum Catharijne Convent maak je kennis met hun wereld. Wie zijn deze mensen? Wat zijn hun dilemma’s en waar komen hun opvattingen vandaan?

Wij hebben allemaal een beeld van deze groep. We zien hen lopen op stations in Gouda, Kesteren, Amersfoort. Tienermeisjes in rokken, zonder make-up en hun lange haren in een vlecht. Wat zijn hun kledingcodes? Kleding vertelt veel over iemands identiteit. Het geeft aan hoe mensen in de samenleving staan en wat hun waarden zijn. Dwingende, veelal ongeschreven regels bepalen in deze cultuur de wijze van kleden. Dit komt zondags tot uiting in de hoed, de sieraden en de make-up bij vrouwen. Mannen lopen bij officiële gelegenheden en bij kerkbezoek in een donker pak. We zien ouderlingen. Volledig in het zwart gekleed. Zij begeleiden de gemeenteleden in de wijze waarop zij leven volgens de leer van God.Toch zie je ook op de foto’s van deze vrouwen dat zij zich weliswaar conformeren maar dat kleine details hun unieke persoonlijkheid ondersteunen. 

De brede en de smalle weg

Deze leer is de leidraad in dit christelijke leven. Ieder mens komt, volgens deze theorie, voor de keuze te staan om het smalle pad of het brede pad in het leven te kiezen. De brede weg leidt naar het verderf. De refo’s kiezen het smalle pad in plaats van het brede pad. De smalle weg is een moeilijkere weg met verleidingen. Aan het eind van deze weg wacht hen het hemelse Jeruzalem.

 Mensen in de biblebelt gaan weliswaar naar verschillende kerken maar de Bijbel is wat hen verbindt. Hun persoonlijke band met God is het allerbelangrijkste. Thuis wordt er een aantal keren per dag uit de bijbel gelezen en de tekst wordt vaak letterlijk genomen. Het gezinsleven is zeer belangrijk. De gezinnen zijn groot. Mannen en vrouwen hebben ieder een eigen rol. 

Goede doelen, met betrekking tot kinderen die in armoede leven in andere delen van de wereld worden door velen van hen ondersteund.

De meerderheid is succesvol in het zakelijke leven. Er heerst een enorme ondernemingsgeest. De visie heerst dat je je talenten ten volle moet benutten. Dat ben je aan God verplicht. Het arbeidsmoraal is hoog  bovendien is iedereen spaarzaam.

Zondagsrust is heel belangrijk. Die dag wordt er niet gewerkt, gesport of naar een museum gegaan. Die dag gaan ze vaak twee keer naar de kerk. Op verzoek van een aantal christelijke kunstenaars worden op zondag hun tentoongestelde kunstwerken op deze tentoonstelling afgedekt met doeken. 

De meeste refo’s komen tezamen in kleine kerken. Maar er worden nu ook megakerken gebouwd voor meer dan duizend gelovigen. Overal is de inrichting sober. De aandacht moet uitgaan naar de leer van God.

Bovenstaande foto toont een huwelijkscatechese onder leiding van een dominee.

Bovenstaande foto’s tonen pasgetrouwde stellen in hun eigen huis.

De jeugd trouwt op jonge leeftijd. De inrichting van hun huis heeft een landelijke uitstraling. Veel zwart, grijs en wit. Op allerlei gebieden maken zij keuzes die aansluiten bij hun geloof en cultuur. Ze hebben een  eigen politieke partij, de SGP. De partij Forum voor Democratie is aan populariteit aan het winnen want deze partij noemt zich de beschermer van de christelijke wortels van de westerse samenleving. Er is een eigen krant, het Reformatorisch Dagblad en er zijn eigen scholen, studentenverenigingen, media, zorg, vakanties, winkels, vakverenigingen, verzorgingshuizen en reisverenigingen.

Invloed van de sociale media

Door de televisie in hun huis te weren hebben ze de buitenwereld lang buiten de deur kunnen houden. Het wordt echter steeds moeilijker om je af te sluiten voor invloeden van de buitenwereld. Internet en smartphone geven die toegang. Deze dilemma’s van wel of niet aanpassen zie je terug in veel onderdelen van hun leven. We horen Kees van der Staaij in de media een toelichting geven op de Nashville-verklaring. Daarbij benadrukt hij dat elk mens door God geschapen is en respect verdient, maar dat homo-zijn niet de bedoeling is volgens de leer van God.  

Aan de hand van videopresentatie wordt een beeld geschetst van het leven en de dilemma’s die deze orthodoxe christenen ervaren. We maken kennis met vrouwen en mannen uit deze wereld die hun visie geven over zaken als: kleding, media, reizen, relaties, opvoeding. Ze geven een toelichting bij hun keuzes. Soms is dat ook een worsteling omdat deelname in deze maatschappij op gespannen voet kan staan met hun geloof. Hoe gaan zij om met deze dilemma’s? Rigide vasthouden aan de Bijbel lukt dat nog wel?  Vragen als hoe ga je om met homo-emancipatie? Mag je als vrouw werken? Moet je als vrouw altijd een rok aan?  

Kun je je uit deze groep losmaken?

Dat wordt niet zo duidelijk aangegeven. Er is een vaak wel confrontatie met de grenzen van de leer en de wijze waarop jonge mensen aangeven in de video’s dat zij daar een eigen weg in bewandelen.

Aandacht voor uitstappers is er nauwelijks in deze expositie. Maar die worsteling kun je je zelf wel inbeelden. Als mensen de waarden en de normen van de groep doorbreken dan dreigt uitsluiting of uitstoting. Dit blijft in deze tentoonstelling onder de radar. Vanuit de christelijke groep is door een aantal gelovigen inzage gegeven in hun leven. Zij zijn te zien op de foto’s en in de video’s. Dat is al heel bijzonder. Het zal zeer moeilijk zijn om vanuit deze groep openheid te krijgen over de mogelijkheid van uittreding.     

 Wil je kennismaken met deze wereld? De tentoonstelling is te zien tot en met 22 september 2019 in museum het Catharijne Convent in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *