Themajaar: Rembrandt en de Gouden eeuw 2019

Dit jaar is het 350e sterfjaar van Rembrandt. In veel musea wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Rembrandt van Rijn (1606-1669) was één van de meest veelzijdige en invloedrijke schilders van de Gouden Eeuw. Hij schilderde meer dan 300 werken. Heel veel verschillende onderwerpen legde hij vast op het doek. Hij vormt de basis van onze cultuur. Tijdens dit themajaar: `Rembrandt en de Gouden Eeuw` wordt het werk van de kunstenaar geëerd met tentoonstellingen en activiteiten in musea in het hele land. De tentoonstellingen beperken zich niet alleen tot het werk van Rembrandt maar in veel musea worden ook zijn tijdgenoten en de tijd waarin hij leefde, de Gouden Eeuw, belicht. 

Bijzondere presentaties zijn het hele jaar door te zien in: het Stadsarchief Amsterdam, het Rembrandthuis, het Rijksmuseum, het Joods Historisch Museum, Museum Prinsenhof, het Dordrechts Museum, het Frans Hals Museum, Museum De Lakenhal, het Fries Museum, het Zeeuws Museum en het Haags Historisch Museum. 

Enkele tentoonstellingen belicht: 

Het Mauritshuis Den Haag, de tentoonstelling `Rembrandt en het Mauritshuis` tot en met 15 september 2019.  

Prinses Beatrix opent woensdag 30 januari 2019 in het Mauritshuis het themajaar `Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019`. Het Mauritshuis heeft één van de belangrijkste collecties van Rembrandt ter wereld. Voor de eerste keer kan je in het Mauritshuis zijn hele collectie zien. Van elk schilderij wordt het bijzondere verhaal verteld en uitgelegd  hoe het in de verzameling van het museum terecht is gekomen. Het publiek wordt bovendien uitgenodigd te kijken en te vergelijken. Is het verschil tussen ‘wel een Rembrandt’ en ‘geen Rembrandt’ te zien? 

Het Stadsarchief Amsterdam, de tentoonstelling `Rembrandt Privé` tot en met 7 april 2019.

Deze tentoonstelling vertelt het persoonlijke verhaal van Rembrandt. De kunstenaar woonde een belangrijk deel van zijn leven in Amsterdam en liet naast een groot aantal kunstwerken ook veel materiaal na in het Stadsarchief van Amsterdam. Het zijn documenten die informatie geven over zijn dagelijkse leven, zijn werk, zijn opdrachtgevers, zijn vrouwen, kinderen en geldproblemen. Op de tentoonstelling is ook origineel werk van Rembrandt te zien.

Het Rembrandthuis Amsterdam

In het Rembrandthuis in Amsterdam ontmoet je Rembrandt in zijn eigen huis. Het huis waarin hij 20 jaar heeft gewoond en waar hij meesterwerken heeft gemaakt. Het is het enige museum dat volledig gewijd is aan Rembrandt. Dit museum pakt uit met drie tentoonstellingen:

‘Rembrandt’s Social Network’ vanaf 1 februari tot en met 19 mei 2019. In deze tentoonstelling is veel aandacht voor zijn relaties en de rol die zij speelden in zijn leven en in zijn werk. 

‘Inspired by Rembrandt’ vanaf 7 juni tot en met 1 september 2019. In deze tentoonstelling zijn Rembrandt’s etsen goed vertegenwoordigd. Het museum bezit ook prenten van voorlopers, tijdgenoten, alsmede moderne en hedendaagse kunstenaars die zich door Rembrandt hebben laten inspireren.

‘Laboratorium Rembrandt’ vanaf 21 september tot en met 16 februari 2020. Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen en etsen? Hoe onderzoeken wij dat tegenwoordig? In het museum wordt een laboratoriumachtige setting gecreëerd, waarin nieuwe inzichten in de werkwijze van de meester worden blootgelegd. Ontdek hoe een tekening van Rembrandt is veranderd in de loop der eeuwen, zie wat een ander later toevoegde aan een ets, en denk mee over de dilemma’s van onderzoekers en restauratoren.

Het Rijksmuseum Amsterdam, de tentoonstelling ‘Alle Rembrandts vanaf 15 februari tot en met 10 juni 2019.

Voor de eerste keer in de geschiedenis toont het Rijksmuseum een overzichtstentoonstelling van alle werken van Rembrandt uit de eigen collectie. Het Rijksmuseum heeft de grootste collectie Rembrandts ter wereld. In hun tentoonstelling wordt Rembrandt het meest representatief weergegeven. Gezien de kwetsbaarheid van de werken is het heel bijzonder dat de gehele collectie samen wordt getoond.  Aandacht is er voor Rembrandt als kunstenaar, als mens, als verhalenverteller en als vernieuwer.

Museum De Lakenhal Leiden, de tentoonstelling ‘Jonge Rembrandt 1624-1634’, vanaf 3 november tot en met 9 februari 2020. Deze tentoonstelling is het sluitstuk van het Rembrandtjaar.

Het publiek ziet hoe zijn talent tot bloei kwam. Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt. Te zien is hoe zijn werk zich pijlsnel ontwikkelde. In zijn vroege werk was zijn uitzonderlijk talent al goed zichtbaar. In deze tien jaren legde Rembrandt het fundament voor zijn latere werk.

Een overzicht van alle tentoonstellingen en activiteiten tijdens het Rembrandtjaar vind je op www.rembrandt-2019.nl. Iedere tentoonstelling heeft een andere invalshoek en belicht het werk van Rembrandt op een andere wijze.

2 gedachten over “Themajaar: Rembrandt en de Gouden eeuw 2019”

Reacties zijn gesloten.