“THE WHITE BLOUSE” een icoon van tijdloze klasse

The White Blouse, altijd goed om te dragen, door een man of een vrouw, maakt niet uit. Een knisperend wit shirt is van alle tijden en geeft een clean en sterk beeld.

Er was eens……een witte blouse uit ongeveer 1912.Waarschijnlijk van een tante van fotografe Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier, telg uit een oud adellijk geslacht. Een witte blouse die hip was in die tijd. Prachtig kant en strakke manchetten sierden dit kledingstuk. Het idee ontstond bij haar om vrouwen met deze blouse aan te fotograferen. Dat was acht jaar geleden. Uiteindelijk resulteerde het idee in het fotograferen van zowel vrouwen, mannen als kinderen met deze blouse.

Zowel onbekende als bekende Nederlanders waren model. Met name modellen uit de televisie-, theater- en danswereld werkten mee aan dit project. Enkele bekende namen: Jenny Arean, Jort Kelder, Alexandra Radius, Toer van Schayk, Daan Schuurmans en Thierry Baudet. Hoe verschillend de modellen ook waren, allen stonden met dezelfde witte blouse op de foto. Ieder model kreeg de vrijheid om de blouse met een eigen twist te tonen. Voor de fotografe was elke sessie ongewis. Niet alle mannen trokken de blouse aan. Zij kozen vaak voor een ontbloot bovenlijf. De blouse werd dan vastgehouden of op een andere wijze getoond. Andere modellen toonden de blouse passend bij hun persoonlijkheid. De modellen waren zelfverzekerd of juist ongemakkelijk. Afhankelijk van de situatie. Een foto kan dat feilloos vastleggen. De fotografe zocht naar echtheid in het beeld en zocht naar de ziel van het model. Onechtheid zien we volgens haar al veel te veel om ons heen. In de media staat iedereen lachend en blij. Dat is niet haar beeld.

Niet alleen de inbreng van het model en de interactie met de witte blouse was voor haar iedere keer weer spannend ook de lichtinval was steeds verschillend. Zij werkt namelijk uitsluitend met natuurlijk licht en dan ben je als kunstenaar afhankelijk van externe omstandigheden en van het moment. Ik vond de lichtval prachtig in de foto’s. Verschil licht en schaduw is zeer mooi. Vanuit die schaduw is het zeer bijzonder om te zien dat de witte blouse in elk werk het volledige licht lijkt te vangen. De foto’s waren gemaakt met een analoge Hasselblad camera. Sfeervolle zwart-wit opnamen is het resultaat. Op elke rol kunnen 12 foto’s en met dit aantal moest het gebeuren. Maximaal 12 opnames per model moesten het gewenste resultaat opleveren.

In het depot van Museum Singer Laren werd in 2015 het schilderij Symphony in White, The Girl in de muslin Dress van James Abbott McNeill Whistler (1834-1903) ontdekt. In deze expositie is het bijzonder om te zien hoe de werken van van Hövell tot Westerflier met dit schilderij interacteren.

De tentoonstelling in het Museum Singer Laren bestaat uit 75 foto’s en is te bezoeken t/m 5 januari 2020.

Gelijktijdig met deze tentoonstelling heeft het museum Singer nog een andere expositie met het thema “Weer en Wind. Avercamp tot Willink”. Deze is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Volgende week zal ik hierover een recensie plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *