’t Hooge Nest, een indringend verhaal over rechtvaardigheid, daadkracht en overleven

Het zal je maar gebeuren. Je koopt een geweldig mooi oud huis, ’t Hooge Nest, op een afgelegen plek in Naarden. Zo’n statig huis heeft altijd een verleden. Maar dat dat verleden zo indringend zou zijn, dat openbaarde zich de maanden na de koop langzaam aan de schrijfster.
Roxane van Iperen vond allerlei sporen van onderduikers zoals een vernuftig alarmsysteem dat door het hele huis was aangelegd en kamers waar houten vloeren waren doorgezaagd teneinde daaronder schuilruimte te kunnen maken.  Ze raakte erdoor gefascineerd. Wat was er in dit huis gebeurd? Rondvragen in de omgeving leverde haar aanvankelijk weinig op. Gaandeweg kreeg ze steeds meer antwoorden op haar vragen en kwam ze in contact met de familie, die het huis in de oorlog bewoonde. Urenlang praten aan de keukentafel met deze familieleden leverde haar veel informatie op. Aangevuld met foto’s, brieven en andere documentatie ontvouwde het verleden zich voor haar en kon ze het verhaal reconstrueren. Het werd een fascinerend boek.
 

Het verhaal wordt vakkundig geplaatst in de historische context.  Vanuit dat brede perspectief wordt steeds meer ingezoomd op de familie Brilleslijper en met name op de twee joodse zussen Janny en Lien. Met een vlotte schrijfstijl en zeer gedetailleerd beschrijft zij de periode voorafgaand aan het onderduiken. Hoe het leven zich als een net om hen heen sloot. De beslissing om onder te duiken werd steeds uitgesteld maar was niet te voorkomen. Later werd het verplaatsen naar andere onderduikadressen noodzakelijk. Uiteindelijk kwam de familie terecht in ’t Hooge Nest. De hele familie was daar weer bij elkaar en ze maakten er het beste van. Ondanks de voortdurend aanwezige angst wisten de zussen ervoor te zorgen dat het een plek werd waar het leven ook nog werd gevierd. Onderduikers werden er opgevangen en deelden mee in de schaarse voedingsvoorraden. De familie bleef ook buiten het huis doorgaan met hun verzetsactiviteiten. Zeer risicovol maar noodzakelijk vonden zijn. Hun veerkracht was bewonderingswaardig. Het gebeurde regelmatig dat zij ternauwernood ontsnapten aan de aandacht van de Duitsers. Vaak speelde toeval een grote rol. Onvermijdelijk was het uiteindelijke verraad. Roxane beschrijft tot in detail wat er daarna gebeurt. Dat doet zij op een zeer realistische wijze zonder dat het sentimenteel wordt.  

De tweede wereldoorlog, we zijn er goed over geïnformeerd in Nederland. Toch voegt dit boek zoveel toe. Op gedetailleerde wijze wordt verteld hoe de maatschappij en het leven van mensen langzaam veranderde. Bovendien wordt de  volhardende inzet van deze mensen, die een rol speelden in het verzet, belicht. Ondanks hun eigen onderduiksituatie zijn zij zich met wilskracht en onuitputtelijke energie blijven inzetten voor het verzet. Soms tegen beter weten in vertrouwen dat het recht zal zegevieren, zonder naïef te zijn. Een fascinerend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *