Waarom de speciale ‘onvergetelijk-rondleiding’ voor mensen met dementie een goed idee is

Het concept van de speciale ‘onvergetelijk-rondleiding’ is ontwikkeld door Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het idee is geïnspireerd op het ‘Meet me at MoMA’ programma van het Museum for Modern Art in New York. Inmiddels zijn er al twaalf musea die dit idee in hun agenda hebben opgenomen.Deze ‘onvergetelijk-rondleiding’ is een speciaal museumprogramma bestaande uit interactieve rondleidingen en workshops voor mensen met dementie en hun familie, vrienden, zorgverleners en mantelzorgers.

De deelnemers bekijken een klein aantal objecten in het museum en gaan daarover met elkaar in gesprek. Speciaal opgeleide rondleiders geven informatie en bevorderen de interactie. Kennis over de getoonde objecten is geen vereiste. Het genieten van kunst en de persoonlijke beleving staan centraal. Er komen herinneringen naar boven zonder dat het korte termijn geheugen wordt aangesproken. Verhalen worden gedeeld met de andere deelnemers.

Het VUmc heeft onderzoek gedaan naar de resultaten van deze rondleidingen en deze bleken zeer positief. De dementerenden en hun naasten kwamen tijdens de rondleiding tot een gesprek dat tijdens hun dagelijkse interactie niet of onvoldoende tot stand kwam. Dat bracht hen even dichter bij elkaar. Natuurlijk is voor een aantal mensen de herinnering snel verdwenen maar om samen de bewondering voor de kunst en de verhalen die dat opleveren met elkaar te kunnen delen, bezorgden veel deelnemers dierbare momenten.

Meer informatie vind je op de website: onvergetelijkmuseum.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *