NUDE NOW, een tentoonstelling die meer om het lijf heeft dan je denkt

 

Wat zou het een gemiste kans zijn geweest als ik niet de tentoonstelling Nude Now in Hilversum zou hebben bezocht. Daarom, op de valreep, ga er heen! Het kan nog tot en met 22 september a.s.

Deze expositie vindt plaats in een tijd waarin preutsheid de boventoon voert. In de jaren ’60 kon alles op dat gebied. Taboes werden doorbroken en er werd afgerekend met de truttigheid. In de jaren na die periode werd naakt vaak rauw en expliciet afgebeeld. Op social media wordt momenteel ook zonder terughoudendheid naaktheid gedeeld. Alles moet kunnen. Een tegenbeweging is inmiddels geboren. Er is een besef gekomen dat alles tonen ook een keerzijde heeft. Het maakt je kwetsbaar. De digitale weg kan hard en meedogenloos zijn. Jezelf tonen kan zich tegen je keren. Privacy en persoonlijke integriteit staan nu hoog op de agenda. Sexting en de Me Too- beweging hebben hierbij een rol gespeeld. Een doorgeschoten mentaliteit dat alles zoveel mogelijk binnenskamers moet worden gehouden is het gevolg. De overheid gaf zelfs kledingadvies bij een hittegolf. Het mag allemaal vooral niet te bloot zijn.  Naaktheid kent vele kanten.

De expositie Nude Now toont naaktheid in al zijn schoonheid. Mooi en subtiel. Met klasse en intimiteit. Zonder dat het te glad of te soft wordt. Veel werken zijn gemaakt in zwart-wit. Op deze wijze wordt de hardheid van de foto geremd. Bij andere werken wordt gebruik gemaakt van grove pixels. Door deze techniek ontstaat een zachter beeld. Naakt wordt impliciet weergegeven door het mistige beeld. Er lijkt een scherm te ontstaan tussen de foto en de kijker.

 

Een moderne meerwaarde in deze tentoonstelling is het gebruiken van virtuele mogelijkheden namelijk een videowall en een virtual reality bril.

Op de videowall zie je een naakte danseres. De choreografie en de bijgaande muziek maken het beeld sereen en krachtig tegelijk.

De virtual reality bril plaatst je in een ruimte waarin in verschillende settings schaars geklede of naakte vrouwen acteren. Opvallend is de vrouw die zichzelf bekijkt in een spiegel en zich langzaam ontkleedt. De spiegel ben jezelf als kijker. Dat geeft je een heel indringend en vervreemdend gevoel. Je wordt namelijk deelgenoot gemaakt van deze intieme scène.

Prachtig is het meisje dat wordt opgemaakt door een visagist voor een fotoreportage. Daarvan ben je getuige in een andere virtual reality. Tegelijkertijd zie je de fotograaf die zich gereed maakt voor de fotoshoot. Het model wordt zo prachtig in beeld gebracht dat het jammer is dat het uiteindelijke resultaat, de foto van het model, niet zichtbaar is op de exposite. Vervolgens maak je zelf ook deel uit van het werk van de fotograaf. Hij gaat vlak voor je staan en maakt met zijn polaroidcamera een foto van jezelf als kijker. Dat gebeurt natuurlijk niet echt, maar zo voelt het wel. Er ontstaat een gevoel van naaktheid en intimiteit. Op dat moment raak je in verwarring: wil ik dit wel? Wat gaat de fotograaf met deze foto doen?

De tentoonstelling bestaat uit 110 werken van 33 fotografen. Zij tonen de geschiedenis van de naaktfotografie. Foto’s van bekende fotografen als Helmut Newton, Ed van der Elsken, Koos Breukel, Sanne Sannes, Stephan Vanfleteren, Bastiaan Woudt, Laura Hospes en Paul Cupido.

Zeker een intens relaxte en natuurlijke tentoonstelling om te bezoeken. Nude Now in Museum Hilversum tot en met 22 september 2019.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *