JESSICA STOCKHOLDER-STUFF MATTERS

  Gross National Growth

Wat is waardeloos?

Waardeloze rommel bestaat niet volgens de Amerikaans-Canadese kunstenares Jessica Stockholder.  Ze wil jouw ogen openen door respectvol met materiaal om te gaan. Ze laat je op bijzondere wijze kijken naar alledaagse producten.
Ik was nieuwsgierig en niet persé overtuigd van deze kunstvorm. Met deze gedachte betrad ik het museum. Direct bij binnenkomst overkomt je de verwondering over de installaties. Op het eerste gezicht lijkt het een verzameling waardeloze spullen. Jessica Stockholder maakt composities met alledaagse spullen. Deze spullen hebben in ons leven een betekenis maar door ze in een andere context te plaatsen ontstaat er een heel nieuw beeld. Een waardevol voorwerp wordt in zijn status teruggebracht tot onderdeel van een geheel, iets waardeloos krijgt juist een hogere status door onderdeel te zijn van dat geheel. Stockholder: `Ik vind het spannend hoezeer de wereld van producten op een bouwpakket lijkt; ik voeg de delen samen door de handleiding te herschrijven’.

 Between the Lines

Stockholder toont in deze tentoonstelling niet alleen haar eigen werk. Zij selecteerde werken van 45 kunstenaars. Deze werken zijn in het bezit van het Centraal Museum en Stockholder zag in deze werken thema’s die correspondeerden met haar eigen werk. Stillevens van andere kunstenaars vormden een link naar haar eigen stillevens, opgebouwd met hele verschillende voorwerpen. Daarnaast maakte zij nieuwe composities exclusief voor deze tentoonstelling. Zij maakte verbindingen tussen werken van het museum en haar eigen werk. Ze combineerde 17e eeuwse kunst met hedendaagse kunst en brengt verbindingen tot stand tussen goedkope en dure materialen.  

De gehele tentoonstellingsruimte wordt meegenomen in deze expositie. De installaties staan vrij in de ruimte en muren zijn onderdeel van het kunstwerk. De kleur van de muur of een attribuut aan de muur, bijvoorbeeld een stopcontact maakte zij onderdeel van haar werk. Een textiele slang begeleid je van de ene ruimte naar de andere.  

 Pink Line

Stockholder maakte nieuwe connecties tussen verschillende genres. De tijd waarin het product gemaakt is of het materiaal waarvan het gemaakt is, vormt geen belemmering om het bij elkaar te voegen. Ze brengt een verbinding tot stand tussen hele verschillende voorwerpen. Apart stellen de voorwerpen vaak niets voor maar de verbinding geeft de toegevoegde waarde.

 

In deze expositie wordt duidelijk dat er geen onderscheid, niveauverschil of verschil in status hoeft te zijn. Het is het geheel dat het bijzonder maakt. Dat geldt voor spullen maar ook voor mensen. Iedereen is uniek en afhankelijk van elkaar. Tevens worden de actuele thema’s duurzaamheid en verspilling op de kaart gezet.

 

Vertwijfeld verliet ik het museum. Stockholders’ filosofie vind ik mooi en haar creativiteit is bijzonder. Maar is het subliem of over de top? Ga er heen en laat je verrassen.

De tentoonstelling is te zien in het Centraal Museum in Utrecht t/m 1 september 2019.

 

Lay of the Land

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *