Hoe rijk ben je echt?

 

Dit is de Nederlandse titel van de tentoonstelling van Lauren Greenfield in het Fotomuseum in Den Haag. Lauren is een Amerikaanse fotograaf en filmmaker (1966). De Amerikaanse titel van deze tentoonstelling  is: Generation Wealth.

Lauren houdt zich al 25 jaar bezig met het thema “rijkdom”.  De tentoonstelling omvat meer dan 200 foto’s, enkele korte films en een film van anderhalf uur. Generation Wealth is een indrukwekkend verslag over mensen die rijkdom en status tegen elke prijs najagen. Er worden mensen geportretteerd die ondanks het feit dat ze al heel rijk zijn een obsessie hebben om nog rijker te worden. De tentoonstelling gaat volgens  Lauren niet alleen over rijkdom en geld, maar ook over waar wij waarde aan hechten en hoe wij onze identiteit vormen.

Lauren groeide op in Los Angeles en aanschouwde daar de rijkdom van leeftijdsgenoten. Daar werd zij als tiener heel erg onzeker van. Op die plek, 25 jaar geleden, startte zij haar zoektocht en breidde die eerst uit naar de rest van Amerika. Later naar de hele wereld.

Het vroege werk van Lauren blijkt al snel een profetische waarde te hebben wanneer deze doorgeslagen American Dream zich heeft verspreid over de hele wereld. Zij neemt de kijker mee naar huizen van Russische oligarchen, resorts in Dubai en naar privéjachten van de Chinese rijken. De economie draait in veel landen op volle toeren. We maken kennis met mensen met allerlei verschillende achtergronden die vastberaden zijn rijk te worden.  Zij tonen graag hun rijkdom met hun dure huizen, auto’s, jachten, kleding en sieraden. De foto’s en films tonen het materialisme, de celebrity-cultuur en de gewilde sociale status.

Lauren laat ook de gecompliceerde consequenties zien. Wij zien mensen die extreem rijk waren maar door de economische recessie van 2008 alles kwijtraakten. In de anderhalf uur durende film worden mensen geïnterviewd die zij heeft geportretteerd. Daarin valt op dat Lauren met hen een enorme vertrouwensband heeft opgebouwd. Zij gaven een verrassend eerlijk beeld van hun leven. Door hun jarenlange obsessie in het nastreven van rijkdom en sociale status zijn zij andere waarden in hun leven uit het oog verloren met als gevolg echtscheiding, zelfmoord, drugsverslaving of crimineel gedrag. 

Lauren heeft veel gewerkt voor glossy’s. Dit is goed zichtbaar in de tentoonstelling. De werken zijn zeer kleurrijk en de geportretteerde mensen zijn van dichtbij gefotografeerd. Heel veel foto’s zijn voorzien van een toelichting. Dit maakt de tentoonstelling toegankelijk voor een breder publiek. De expositie kan bij de bezoeker moraliserend overkomen. Vorm hierover je eigen mening. Het is in ieder geval een tentoonstelling die je aan het denken zet.

De tentoonstelling is te zien in het Fotomuseum in  Den Haag tot en met 3 februari 2019.

 

Eén gedachte over “Hoe rijk ben je echt?”

Reacties zijn gesloten.