Femmes Fatales

 

Dit is de titel van een tentoonstelling over sterke vrouwen in de mode in het Haags Gemeentemuseum. Femmes Fatales is de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die geheel gewijd is aan vrouwelijke ontwerpers. Tegenwoordig staan meer vrouwelijke modeontwerpers dan ooit aan het hoofd van een groot modehuis. Zij bepalen nu in sterke mate het modebeeld. Een aantal voorbeelden: Natacha Ramsay-Levi (Chloé), Sara Burton (Alexander McQueen), Nadège Vanhee-Cybulski (Hermès), Clare Waight Keller (Givenchy).

Isabel Marant, Stella McCartney, Simone Rocha, Iris van Herpen, Miuccia Prada, Agnès b. en Rei Kawakubo hebben zelf succesvolle eigen huizen opgezet en zijn nog steeds verantwoordelijk voor hun eigen merken. Deze vrouwen hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat het allemaal krachtige vrouwen zijn. Hun ontwerpen zijn niet alleen praktisch maar kunnen ook een duidelijke statement afgeven. Zij nemen positie in wat betreft emancipatie en andere politieke overtuigingen.

Er wordt een beeld geschetst hoe de vrouwelijke ontwerpers zich vanaf de  17e eeuw hebben ontwikkeld. Het zorgt voor een indrukwekkende lijst van vrouwelijke (internationale) ontwerpers o.a.: Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, Mary Quant, Vivienne Westwood, Sonia Rykiel, Miuccia Prada, Maria Grazia Chiuri (Dior) en Nederlandse grootheden als Fong Leng, Sheila de Vries en Iris van Herpen. Allerlei stijlperioden komen voorbij: chic, koninklijk, alledaags.

In de 17e eeuw waren kleermakers degene die het modebeeld bepaalden. Deze kleermakers ontwierpen zowel de mannen- als de vrouwenkleding. De naaisters voerden de ideeën van de man uit. Het snijden van de stof was voorbehouden aan mannen, vrouwen mouleerden. De vrouwen waren lager in rang. De eerste vrouwelijke ontwerpers hadden het heel moeilijk om zich staande te houden in de mannenwereld. Zij werden met minachting bekeken. Toen zij zich in 1675 mochten verenigen in een gilde kwam daar geleidelijk verandering in. Pas in de negentiende kregen vrouwen een steeds grotere invloed in de mode.

Wat is hun visie? Ontwerpen vrouwen anders dan mannen?

Mannen ontwierpen vaak kleding die de verleidelijkheid van het vrouwelijk lichaam accentueerde. Vrouwelijke ontwerpers maakten andere keuzes. Zij hadden meer kennis over het vrouwelijk lichaam en ontwierpen kleding die niet alleen beter paste bij hun lichaamsvormen maar ook comfortabeler en draagbaarder was. Coco Chanel vond dat heel belangrijk. Zij vond dat kleding comfortabel moest zitten en introduceerde ook de zakken in vrouwenkleding. Daar konden vrouwen hun spullen in doen. Er waren ook ontwerpsters die een sterk silhouet wilden benadrukken met krachtige schouders en duidelijke taille. Zo kwam de vrouw krachtig en zelfverzekerd over. Rei Kawakub richtte in de jaren tachtig het modelabel Comme des Garçons (‘net als de jongens’) op. Zij werd beroemd met de ‘armoedelook’ en hield geen rekening met de begrenzingen van het lichaam. Politieke, feministische  en idealistische thema’s werden door de vrouwelijke ontwerpers geïntegreerd in hun collecties. Dior droeg met de SS17 collectie een feministisch boodschap uit. De slogan van die collectie was: ‘We should all be feminists’.  De ontwerpster Vivienne Westwood is een activiste en toont dat duidelijk. Iris van Herpen is een ontwerpster die mode, kunst en wetenschap heel knap weet te combineren. Zij gebruikt speciale technieken en geavanceerde 3D methoden.

De tentoonstelling wordt heel mooi ondersteund door de wijze waarop de kleding wordt getoond. De kleding is van alle kanten goed te bekijken door mooie buizenconstructies waardoor het kledingstuk geïsoleerd en vrij staat. Eén puntje van kritiek: ik vind dat de titel van tentoonstelling voor mij niet de lading dekt. De titel  ‘Femmes Fatales’ suggereert dat de vrouwelijke ontwerpers de vrouwelijkheid van hun lichaam met hun kledingontwerpen wilden benadrukken. Dit gebeurde juist door mannelijk ontwerpers. Vrouwelijke ontwerpers leggen het accent van hun ontwerp op draagbaarheid, comfort en maatschappelijke betrokkenheid.  Deze vrouwen vonden en vinden het belangrijk om hun persoonlijkheid te benadrukken en kracht uit te stralen. Daarom is de ondertitel van deze tentoonstelling: ‘Sterke vrouwen’ veel meer van toepassing.

De tentoonstelling is zeker een bezoek waard en is nog te zien tot en met 24 maart 2019 in het Gemeentemuseum Den Haag.

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Femmes Fatales”

Reacties zijn gesloten.