Feast for the Eyes – The Story of Food in Photography

Er komt een bericht binnen op jouw telefoon en je opent Instagram.  Een foto wordt zichtbaar van een ingenieus gerecht dat lijkt op een klein schilderijtje op je bord of het is een foto van een eenvoudige cappuccino. In deze tijd komt dat veelvuldig voor. Het beeld geeft meer weer dan alleen het drankje of het eten. Het toont de beleving die iemand heeft, de wil om dat vast te leggen en over te dragen. Het lijkt een hype van dit moment maar voedselfotografie is al eeuwenoud. De bedoeling van dit vastleggen en het kader waarbinnen dit plaatsvindt kunnen totaal verschillend zijn. Voedselfotografie vind je terug op veel gebieden: in de kunstwereld, in de reclamewereld en in de wetenschap. 

Deze tentoonstelling heeft drie thema’s: `Still life`, `Around the table` en `Playing with Food`.

Thema: `Still life`

We zien foto’s van klassieke schalen met groente of fruit zoals de 17e eeuwse kunstenaars deze stillevens vroeger met hun penseel vastlegden. Er is hernieuwde interesse voor het vastleggen van `stillevens`. Van een tuttig imago is geen sprake meer. 

Thema: `Around the tabel`

Tijdens het gezamenlijk eten is er interactie met elkaar en dat zorgt voor verbinding. Op de foto’s worden de verschillen in rituelen van samen eten zichtbaar. Deze verschillen hebben te maken met verschil in identiteit, culturele achtergrond en tijdsgeest.  

Thema: `Playing with food`

Dit thema toont humor in de voedselfotografie.  

In de tentoonstelling is ook aandacht voor foto’s die geplaatst zijn in kookboeken. Deze foto’s geven duidelijk de tijdsgeest weer. Vroeger lag het accent op het tonen van praktische foto’s als aanvulling op het recept. Tegenwoordig hebben deze foto’s een illustratieve functie en zijn ze zeer artistiek. 

De foto’s zijn prachtig. Het is echter wel een compacte tentoonstelling. De zeer goed gekozen thema’s geven zeker de mogelijkheid van realisatie van een uitgebreidere tentoonstelling. 

Deze smakelijke tentoonstelling is te zien in het FOAM in Amsterdam tot en met 3 maart 2019.

Eén gedachte over “Feast for the Eyes – The Story of Food in Photography”

Reacties zijn gesloten.