Erwin Olaf wordt 60 jaar, en dat wordt gevierd

Zondag 23 december jl. zond de NPO de laatste aflevering van het programma Kunstuur uit. Deze aflevering stond geheel in het teken van de Nederlandse topfotograaf Erwin Olaf. Volgend jaar wordt hij zestig en ter ere van die gebeurtenis worden er in 2019 twee tentoonstellingen gehouden. In het Gemeentemuseum/het Fotomuseum in Den Haag en in het Rijksmuseum in Amsterdam. Ik kijk nu al uit naar deze overzichtstentoonstellingen. 

In de tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam wordt een link gelegd tussen Olafs werk en de Hollandse Meesters. Erwin Olaf heeft 500 werken overgedragen aan het Rijksmuseum. Het overgrote deel is een schenking. Zijn werk is Hollands erfgoed geworden. De interesse van het Rijksmuseum ontroerde hem omdat hij merkte dat zijn werk heel serieus werd genomen. Hij noemt zijn eigen werk geen kunst. Daarin is hij heel bescheiden. Zijn visie is: een ander bepaalt of het kunst is. Hij noemt zichzelf een volksfotograaf en wil dat zijn werk makkelijk binnenkomt èn pijn doet. Olafs fotografie ontwikkelt zich door eerst de wereld te aanschouwen en vervolgens met een filter zijn fantasie daarover heen plaatsen. Dat werd zijn visuele handtekening.

Erwin Olaf fotografeert graag vrouwen. Daarin zit voor hem geen seksuele component en dat geeft hem de mogelijkheid om met een kritische blik naar vrouwen te kijken. Hij kan zijn bedoelingen daardoor beter overbrengen op de foto. Vrouwen ontroeren hem omdat zij heel genuanceerd hun emoties kunnen tonen. Kinderen roepen bij hem hetzelfde gevoel op.

In het DeLaMar Theater in Amsterdam heeft hij een collectie samengesteld samen met Janine van den Ende (VandenEnde Foundation). Zij merkt op dat de foto’s de uitstraling hebben van schilderijen. Zij bewondert Olav omdat zijn werken zeer gedetailleerd zijn gemaakt en altijd vernieuwend zijn.

Zijn wens is om zich na zijn zestigste meer te gaan toeleggen op documentairefotografie in plaats van op geënsceneerde foto’s.  Hij heeft zijn hele leven fantasie gebruikt maar nu wil hij zich graag meer toeleggen op de realiteit en zijn visie daarop. Dat wordt voor hem een nieuw hoofdstuk. Een andere wens van hem is om ooit foto’s te maken van oude Europese adel. Deze wens ontstond door zijn werken van de Nederlandse koninklijke familie.

De overzichtstentoonstelling van Erwin Olaf zal plaatsvinden in het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum in Den Haag van 16 februari 2019 tot en met 12 mei 2019.

Vanaf juli 2019 is er een tentoonstelling in de Philipsvleugel, Rijksmuseum Amsterdam, met als thema: Olafs werk en de Oude Meesters.

 

 

 

4 gedachten over “Erwin Olaf wordt 60 jaar, en dat wordt gevierd”

Reacties zijn gesloten.