Duitse expressionisten tonen emotie

Omstreeks 1900 gingen kunstenaars zich afzetten tegen het natuurgetrouw weergeven van de werkelijkheid in hun schilderijen. Zij toonden hun gevoelens direct op het schildersdoek. De kunstwereld stond op zijn kop.

Deze stroming was een tegenreactie op de industriële en wetenschappelijke vooruitgang. De mens, zijn gevoelsleven en zijn creativiteit werden centraal gesteld. Heersende conventies met betrekking tot het idealiseren van de buitenwereld werden over boord gegooid. Er werd geschilderd vanuit het hart.

Opvallend is het kleurgebruik. Fel en contrasterend of juist heel somber. In ieder geval heel erg uitgesproken. Zoals het innerlijke gevoelsleven bij de mens ook kan zijn. Grove penseelstreken en duidelijke kleurvlakken karakteriseren deze schilderstijl.

In het Singer museum in Laren worden werken tentoongesteld van wereldberoemde Duitse expressionisten.  Er hangen werken van onder andere Max Liebermann, Max Slevogt, Lovis Corinth en Paula Modersohn-Becker.  Tijdens de opkomst van het Derde Rijk werden zij niet geaccepteerd in hun land. Zij kregen te maken met nationaal socialistische censuur. In de jaren vlak voor de tweede wereldoorlog en ook tijdens die periode stonden propaganda en de bijbehorende idealiserende esthetiek centraal. Veel expressionistische schilders zochten hun toevlucht in het buitenland. Hun werken in Duitsland zijn in die periode verdwenen of vernietigd. Bovendien kregen veel schilders een beroepsverbod opgelegd.

 

De werken die momenteel te zien zijn in Laren zijn afkomstig uit een verzameling die is bijeengebracht door de Duitse industrieel Karl Gröppel uit Bochum. Deze verzamelaar heeft de werken tijdens het Derde Rijk veilig kunnen stellen. In 1957 zijn de werken in het bezit gekomen van het Museum Ostwall im Dortmunder U. De eerste naoorlogse directeur van dat museum, Leonie Reygers heeft toen een collectie aangekocht die na al die jaren niet aan schoonheid heeft ingeboet.

 

 

Max Beckmann (1884-1905) zelfportret met sigaret

De werken zijn in het verleden enorm verguisd maar horen er tegenwoordig helemaal bij. Deze prachtige collectie is te zien in het museum Singer Laren tot en met 25 augustus 2019. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *