DE FREULES EN MEIDEN VAN DE MENKEMABORG

Honderd jaar geleden kregen vrouwen in Nederland kiesrecht. Wij streven ernaar in de huidige tijd om vrouwen en mannen gelijkwaardig te behandelen. Bovendien spelen rangen en standen in de tegenwoordige tijd een veel minder grote rol.

Menkemaborg

Rond 1800 was dat heel anders. In buitenhuis Menkemaborg in Uithuizen wordt een beeld geschetst van het leven van vrouwen die rond de achttiende eeuw in het huis woonden of werkten.  Menkemaborg is een buitenhuis uit de veertiende eeuw. In 1700 heeft er een verbouwing plaatsgevonden en sindsdien is deze borg grotendeels onveranderd gebleven. De tuinen zijn  volgens een tuinplan van 1705 nog steeds in originele staat. In 1682 kwam de borg in het bezit van de familie Menkema. Vanaf 1902 is het een museum.

 De vrouwen

Aan de hand van documenten, gebruiksvoorwerpen en bezittingen wordt inzicht gegeven in de wijze waarop deze vrouwen rond 1800 hun dagelijkse leven leidden. Vrouwen van alle rangen en standen waren in het huis aanwezig, zowel freules als dienstmeiden. Wat waren hun taken, waar hielden zij zich mee bezig, hoe groeiden kinderen op, hoe kwamen de huwelijken tot stand? Het leven van vrouwen van 200 jaar geleden in deze borg wordt met deze expositie zichtbaar gemaakt.

De tentoonstelling is te zien in de Menkemaborg in Uithuizen tot en met  29 december 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *