De fanclub van Frans Hals.

De tentoonstelling “Frans Hals en de Modernen” in het Frans Hals Museum in Haarlem is zéér de moeite waard om te bezoeken. Frans Hals leefde van 1582 tot 1666.  Hals wordt nu gezien als één van de Hollandse Meesters maar in de achttiende en negentiende eeuw werd hij in kunstkringen verguisd. Zijn portretten waren heel spontaan, hij portretteerde vooral volkse types, dronkaards, hoeren en zigeuners. Hij schilderde in een grove stijl met verfstreken die los en wild waren. Deze losse stijl sloot niet aan bij de heersende strakke academische stijl van toen. Bovendien werd zijn stijl van schilderen in die tijd in verband gebracht met zijn losbandige leven. Hij werd gezien als een dronkaard met een matig schilderstalent.

Precies 150 jaar geleden veranderde het imago van Frans Hals. Tweehonderd jaar na zijn dood werd hij herontdekt als een modern idool. Deze verandering kwam tot stand door enkele lovende artikelen die over hem werden geschreven door kunstkenner en journalist Théophile Thoré-Burger in een toonaangevend Frans kunstblad in 1868. Dit was de artistieke ommekeer van Frans Hals in de tweede helft van de negentiende eeuw. Deze artikelen ontketenden een rage onder de meesters van die tijd, zoals Édouard Manet, Max Liebermann en Vincent van Gogh. Naar aanleiding van dit artikel trokken veel kunstenaars naar Nederland en bezochten het Stedelijk Museum in Haarlem. Hier bestudeerden zij het werk van Frans Hals. Zij vonden zijn werk gedurfd en virtuoos. In het museum stonden talloze schildersezels opgesteld. Daar mochten de kunstenaars hun held kopiëren.

Deze tentoonstelling toont de enorme impact van Frans Hals op deze moderne schilders. Hij kreeg er een enorme fanclub bij. Zij waren onder de indruk van zijn ruwe schilderstijl en de keuze van zijn onderwerpen. Het museum toont met tachtig bruiklenen deze impact. Daarin worden voor het eerst in de kunstgeschiedenis schilderijen van Frans Hals geplaatst naast werken van kunstenaars die door hem zijn geïnspireerd.  

De tentoonstelling is te zien in het Frans Hals Museum in Haarlem tot en met 24 februari 2019.  Meer informatie: www.franshalsmuseum.nl.

Eén gedachte over “De fanclub van Frans Hals.”

Reacties zijn gesloten.