De comeback van de keramieken vazen van West-Germany.

West-Germany is een stroming in de keramiek tussen 1950 en 1990 in de Bondsrepubliek Duitsland. Opvallend door zijn grote variëteit in vormen en zijn kleurgebruik. Vele producenten maakten deze vazen. De bekendste merken zijn: Scheurich en Bay. Vazen in ranke vormen en zoete pasteltinten waren voor de tweede wereldoorlog het populairst. De Duitse ontwerpers lieten na de oorlog hun creativiteit de vrije loop. Qua uitstraling hebben deze vazen vaak een kleurverloop, een grafisch patroon en voelbaar reliëf. Ze zijn stevig en robuust. De motieven zijn vaak geïnspireerd op mythische-, archaïsche- en volksthema’s, vaak met een herhalend karakter. Denk bijvoorbeeld aan de ui, de bloemen en de sneeuwvlokken op de Bay vazen. In de jaren zestig domineerden kleuren als donkerbruin, vuurrood en oranje. Een decennium later werden de vazen ook in het paars, geel en groen geproduceerd. In de zestiger jaren mocht het allemaal nog uitbundiger met gekke vormen en knalkleuren. Voor de ontwerpers een toptijd. Het waren echte statement vazen. Ze waren heel populair. Uiteindelijk kwam er toch een einde aan de glorietijd. Na een bloeiperiode van bijna twintig jaar werden de vazen halverwege de jaren zeventig steeds minder populair. Er kwam steeds meer concurrentie van (goedkoper) keramiek uit andere landen. Bovendien was er sprake van een economische recessie.  Kortom: de vraag nam af. De meeste fabrieken sloten in die periode hun deuren. 

Een lange tijd werden de vazen als heel lelijk beschouwd. Maar het waren kunstwerkjes op zich. Sommige vazen zijn collectors items geworden. De opleving werd mede veroorzaakt door de terugkeer van de jaren zestig en zeventig in het interieur. Met deze vazen creëer je een retrostijl. De keramieken vazen passen in elk interieur. Ze zijn niet dominant aanwezig en stralen warmte en individualiteit uit. De vazen hebben een natuurlijke uitstraling. De witte vazen zijn zeldzaam en zeer geliefd. Maar voor de Egyptische lijn van Bay, ontwerpen met een afbeelding van een farao,  wordt op dit moment op internet het meest geld geboden. Er worden zelfs exemplaren verkocht voor € 1.500. 

Je herkent een echte West Germany aan de onderkant van de vaas.  Daar vind je de tekst “West-Germany” in combinatie met een serienummer; dan weet je 100% zeker dat het om een echt exemplaar  gaat. Niet elke fabrikant schreef die tekst op dezelfde manier. Fabrikant Bay schreef het met een streepje ertussen. Scheurich volstond met uitsluitend “Germany”. De tekst stond altijd in het Engels omdat de vazen in die tijd ook over de grens mateloos populair waren. 

Hoe je het ook went of keert, of je ze nu te gek vindt of verfoeit; de vazen maken nog steeds een statement in je interieur en zijn zeer goed te combineren met andere interieurstijlen. In de  kringloop, op marktplaats of bij je moeder op zolder kan je ze nog goed scoren. Succes!