Angsten, bonus van deze tijd? Praat erover.

Denk je dat jouw angst op weinig begrip kan rekenen omdat anderen hier geen last van hebben? Matthijs van Nieuwkerk en Prof. Erik Scherder bewezen in een openhartig onderonsje dat niets minder waar is. Succesvolle mensen en zelfs mensen met een groot inzicht in het menselijk brein worstelen hiermee. De professor heeft zelfs voor zijn eigen angsten geen oplossing. Door dit te delen in de openbaarheid en de vele reacties die daarop volgden, wordt duidelijk dat er velen mee worstelen maar dat het ervoor uitkomen nog steeds moeilijk is.

Angsten zijn er in veel verschillende vormen. Vanuit de evolutie geredeneerd is het een nuttige eigenschap van de mens. Angst is cruciaal voor je voortbestaan. Het maakt je voorzichtig en alert. Door angst ga je handelen en bescherm je je leven. Angst voor wilde dieren is door iedereen te begrijpen. In de hedendaagse tijd lijkt deze eigenschap zich echter tegen ons te keren. De angst die nu veel mensen teistert is een angst die niet te beredeneren is. Dat maakt dat er onbegrip is van anderen. Resulterend in het oordeel dat het een teken van zwakte is. Het is echter een onbewust proces in je hoofd.

Misschien is het een gevolg van de huidige welvaart. We hoeven niet meer de hele dag bezig te zijn met overleven en denken daardoor veel na over onze zekerheden en onze kwetsbaarheid. We verliezen ons in controle drang. Angst kan na een heftige ervaring optreden maar angst kan ook simpelweg ontstaan vanuit een gedachte dat iets gevaarlijk zou KUNNEN zijn. Anderen zijn zich ook bewust van deze gevaren maar kunnen door mentaal ingrijpen gedachten ombuigen en angst wegredeneren. Het merendeel van de mensen zal een onbewuste statistische kansberekening maken van de te vrezen gebeurtenis. Deze inschatting werkt echter niet bij iedereen. Bij hen vinden koppelingen plaats in netwerkgebieden in hun hersenen waarbij waarneming en emoties veel hersengebieden activeren. Zintuiglijke waarneming, emoties gereguleerd vanuit de amygdala en neurotransmitters zijn onderdeel van dit netwerk. Ook stress en angst voor de dood zijn indicatoren.

De vraag is: wat doe je ermee? Mensen lijden in stilte en vermijden situaties die de oorzaak zijn van hun angst. Dat lukt vaak een hele tijd maar lost het probleem niet op of verergert het. Bovendien is er in hun hersenen een verhoogde gevoeligheid voor angsten dus kampen zij vaak met meerdere soorten angsten. Een probleem wordt het als door het vermijden van situaties de leefwijze ernstig wordt aangetast of belemmerd. Door je angst heen gaan is zeker zeer effectief. Confronteer jezelf met de angstsituatie dat kan de angst verminderen. Probleem blijft dat een aantal mensen goed zijn te behandelen maar een aantal ook niet. Dat is nu op de kaart gezet en  dat zal meer begrip genereren.

Wat in ieder geval winst oplevert, is je angst delen met anderen. Matthijs en Erik hebben zeer moedig hun angsten benoemd en bespreekbaar gemaakt. Dat is lef tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *