8 HIPPE WIJKEN IN UTRECHT

 

Gisteren liep ik op de Oudegracht in Utrecht. Het was vroeg, nog niet zo druk en al prachtig weer. Ik zag de Oudegracht ontwaken in een prachtig zonlicht. Ik stopte en maakte een paar foto’s en besefte wat een prachtige stad Utrecht toch is. Een ideale stad om te verkennen. Het is namelijk een hele compacte stad. Onderstaand vind je acht bijzondere Utrechtse wijken.  

De binnenstad

De binnenstad kenmerkt zich door de mooie grachten met de werfkelders. Utrecht is de enige stad ter wereld die werfkelders heeft. Vanaf 1150 zijn er 732 kelders gebouwd. Deze waren bedoeld als opslagruimte en doorvoer van producten. Utrecht was bereikbaar via het water en het waterpeil was niet zo hoog waardoor bevoorrading via de grachten mogelijk werd. De kelders waren verbonden met een hoger gelegen pand.  Nu worden de kelders vaak gebruikt voor horeca.  ’s Zomers kan je er heerlijk vertoeven op terrassen aan het water. Een aantal kelders is in gebruik als woning. Een bootje huren en Utrecht vanaf het water bekijken is zeker de moeite waard.   

Bij een bezoek aan de binnenstad van Utrecht hoort ook een loopje naar de Dom. De domtoren is heel kenmerkend voor de skyline van de stad. Deze heeft een hoogte van 112 meter en is de hoogste kerktoren van Nederland.  

Natuurlijk kent de binnenstad ook mooie pleinen zoals de Neude of Janskerfkhof.  Op de Neude vind je naast de gezellige terrassen een prachtig gebouw dat het voormalig hoofdpostkantoor is geweest. Het is gebouwd in 1919 volgens de stijl van de Amsterdamse school. Er vindt momenteel een verbouwing plaats zodat er appartementen en een bibliotheek in kunnen worden gehuisvest.

 

Museumkwartier

Dit wijk is gelegen in het zuidelijk deel van de binnenstad.  Deze kant is via het nieuwe station De Vaartsche Rijn makkelijk te bereiken. De naam is te danken aan de musea die in dit wijk zijn gevestigd. Maar ook De Tolsteegbrug, Ledig Erf, de Wester- en Oosterkade en de Twijnstraat zijn stuk voor stuk aanraders om te zien.  Aan het Ledig Erf vind je het Louis Hartlooper Complex. Dit complex was vroeger het hoofdbureau van politie is nu een filmhuis. Het is een prachtig rijksmonument in de stijl van de Amsterdamse school. Het Ledig Erf ligt aan de stadsbuitengracht en is daardoor een mooie plek aan het water. De Twijnstraat is één van de gezelligste straatjes van de binnenstad met  oude pandjes en authentieke winkeltjes.  

 

Rotsoord

Rotsoord ligt in Utrecht zuid en was vroeger een industrieterrein met ligging aan de Vaartsche Rijn. De watertoren is een zeer gezichtsbepalend gebouw in dit gebied. In de Watertoren is nu een restaurant gevestigd en biedt op de 10e etage een prachtig uitzicht over de stad. Rotsoord kenmerkt zich door de aanwezigheid van oude fabrieksgebouwen. Deze gebouwen hebben inmiddels een geheel andere functie gekregen. Er worden appartementen in gerealiseerd en ze bieden onderdak aan jonge ondernemers. Tevens is de Hoge School voor de kunsten in de oude Pastoefabriek gevestigd. Een ander gedeelte van die fabriek wordt bezet door een restaurant met de toepasselijke naam De Zagerij. De uitstraling van dit wijk is industrieel, hip en artistiek. Veel eettentje en sfeervolle terrassen aan het water bepalen het beeld. Vanuit de binnen stad loop je gezellig via de Ooster- of Westerkade naar dit wijk.

 

Maliekwartier

Dit gebied ligt in het oosten van Utrecht en is één van de duurste wijken van Utrecht. Wilhelminapark is een prachtig stadspark aangelegd in Engelse stijl. Als het mooi weer is zien we vooral studenten heerlijk relaxen in dit park. Aan de rand van het park staan statige oude herenhuizen. Via de aangrenzende burgemeester Reigerstraat en de Nachtegaalstraat bereik je de binnenstad. De statige brede Maliebaan met de mooie bomenrij en de monumentale panden leid je ook naar de binnenstad. In dit gebied vind je veel delicatessenzaken van hoog niveau en fijne restaurants.

 

 Wittevrouwen

De wijk Wittevrouwen is een wijk die ligt ten noorden van Utrecht en heeft authentieke oude huizen. De naam Wittevrouwen is ontstaan doordat in het midden van het wijk ooit een klooster stond met de naam Wittevrouwenklooster genoemd naar de kleur van de habijt van de nonnen. Het wijk heeft ook een stadspark: het Griftpark. Een  prachtig groen stadspark met ligweides, een kinderboerderij en een speeltuin. In de Biltstraat zijn zeer veel eettentjes en andere horecagelegenheden gevestigd.

 

Oog in Al

Dit is een gezellig woonwijk in West met overwegend dertigerjaren woningen. We treffen hier aan:

strand Oog in Al – Soia. Dit is het leukste stadsstrand van Utrecht gelegen aan het Amsterdam-Rijnkanaal met restaurant en een buitenbioscoop.  In verband met de scheepvaart mag er helaas niet gezwommen worden.

het prachtige monumentale muntgebouw waarin van oudsher de Koninklijke Nederlandse Munt was gevestigd. Deze is sinds kort verplaatst naar een hypermodern pand in Houten.

De Cereolfabriek ligt tussen Oog in Al en Lombok. De fabriek wordt gevormd door vier monumentale gebouwen. Deze fabriek werd rond 1900 gesticht als Coöperatieve Stichtsche olie- en lijnkoekenfabriek. Tegenwoordig is het een multifunctioneel gebouw met o.a. een horecagelegenheid, school en kunstwijkcentrum.

Lombok

Op loopafstand van het Centraal Station vind je het multiculturele wijk Lombok. Een wijk met smalle straatjes, kleine arbeiderswoningen en bewoners uit alle windstreken. De kleine winkeltjes en marktjes bieden je bijzondere producten uit heel veel verschillende landen. Het aanbod van restaurants is ook multicultureel. Lombok is een hip buurtje aan het worden.  

 

De 7 steegjes van Utrecht

Zeer smalle straten en hele kleine huizen karakteriseren deze straten. De huizen zijn tussen 1843 en 1860 gebouwd voor arme katholieke gezinnen. In de negentiger jaren zijn de huisjes gerestaureerd. Tal van panden hebben een monumentale status. Het volkse karakter heeft dit wijk nog behouden. Er is een grote sociale verbondenheid tussen de bewoners

Utrecht is prachtig. Plan een bezoek en de stad zal je verrassen.   

 

  

Eén gedachte over “8 HIPPE WIJKEN IN UTRECHT”

  1. Het is een stap terug naar onze jeugd.Zo boeiend en herkenbaar..
    alles zeer duidelijk..Ik heb genoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *