50 jaar Thielen, een ‘oude meester’ in deze tijd.

Evert Thielen (1954) viert zijn 50-jarig jubileum met een grote overzichtstentoonstelling in zijn geboorteplaats Venlo. Al zijn veelluiken hangen in het Limburgs Museum. In totaal zijn er 120 werken van hem te zien. Ook voor Thielen is het een bijzondere gebeurtenis. Het overgrote deel van zijn schilderijen zijn in particulier bezit. Na de verkoop heeft hij deze werken niet meer gezien. Voor Thielen is het een reünie van al zijn werken.

In Museum  van Bommel van Dam in Venlo wordt er tegelijkertijd een selectie getoond van zijn schetsen die het creatieve proces vanaf het eerste idee tot het schilderij laat zien.

‘In mijn academietijd ontwikkelde ik overal mijn techniek, behalve op de academie zelf.’

Toen Thielen studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten in Den Haag kwam hij erachter dat daar abstracte kunst de norm was. Thielen had een sterke voorkeur voor figuratieve schilderkunst. Hij is zich gaan verdiepen in oude schildertechnieken met toepassing van sobere, heldere kleuren en specifieke weergave van licht. Kant-en-klare verf uit een tube bood hem niet de mogelijkheid om de oude technieken toe te passen en is zijn eigen verf gaan ontwikkelen.

Het werk van Thielen kenmerkt zich door de realistische weergave en de enorme gedetailleerdheid. Hij schildert hedendaagse taferelen in de sfeer van het werk van de oude meesters. Mensen, landschappen en stillevens worden met veel dynamiek weergegeven.

‘Het vrouwelijk model kan in een schilderij bijna alle betekenissen dragen, zonder ooit saai of eentonig te zijn.’

Vrouwen zijn in zijn werk veelal prominent aanwezig. Zij dragen de denkwereld van de kunstenaar uit. Soms heel realistisch soms in een surrealistisch perspectief.

De muziek van Wagner inspireerde Thielen tot het maken van zijn veelluiken waarin hij een poëtische wereld schilderde.

Evert Thielen ontwikkelde zijn schilderkunst in een tijd waarin realisme niet altijd gewaardeerd werd. Dat ondervond hij al op de Academie. Dat imagoprobleem achtervolgt hem zijn hele leven. Hij zal er zelf niet (meer) mee zitten. Hij is succesvol en wordt door veel kunstliefhebbers op handen gedragen. Toen ik door het museum liep en de enorme gedetailleerdheid van zijn werken en zijn ingenieuze veelluiken van dichtbij kon bewonderen,  werd ik mij bewust van zijn enorme talent. Een Nederlandse, nog levende  kunstenaar met zo’n oeuvre verdient een prominente plek in de kunstwereld.  In dat opzicht heeft hij nog een link met de oude meesters namelijk dat zijn werk vanaf nu alleen maar in populariteit zal stijgen.

De tentoonstelling ’50 jaar Thielen, de ogen van de meester’ is te zien tot en met 5 mei 2019 in het Limburgs Museum in Venlo. Reserveren is aan te bevelen want het museum werkt met een tijdslot vanwege het grote aantal belangstellenden. 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *